Uprawa HIPEASTRUM.
Uprawa hipeastrum niesłusznie zwanego amarylisem (polska nazwa zwartnica).
Ponieważ hipeastrum wymaga w czasie kwitnienia dużej ilości światła, w naszych warunkach klimatycznych najlepiej pobudzać jego cebule do kwitnienia od lutego do maja. W czasie wiosennej sprzedaży sklepy ogrodnicze oferują schłodzone cebule hipeastrum w kilku odmianach o różnej barwie kwiatów. Aby cebule wydały ładne duże kwiaty powinny mieć obwód co najmniej 22 – 26 cm i dobrze jest zaprawić je środkiem grzybobójczym. Cebule sadzimy tak aby ¼ do 1/3 części ich wystawała nad powierzchnię ziemi, podłoże powinno być próchnicze, na dnie doniczki dajemy warstwę drenażu. Rośliny powinny być umieszczone w widnym ciepłym miejscu w temp.20 – 24 ºC. Do czasu wyrośnięcia pędu kwiatowego rośliny podlewamy oszczędnie, a po ukazaniu się pąka obficie. Gdy zaczną wyrastać liście rozpoczynamy nawożenie co 10 – 14 dni najlepiej nawozem wieloskładnikowym dla roślin kwitnących. Po przekwitnięciu usuwamy pęd kwiatowy oczywiście pozostawiając liście. W tym okresie w cebuli gromadzą się substancje zapasowe i zawiązują w niej nowe paki kwiatowe kontynuujemy podlewanie i nawożenie. Dobrym rozwiązaniem może być przeniesienie w końcu maja hipeastrum do ogrodu. Należy wybrać mu miejsce zaciszne, nie narażone na bezpośrednie nasłonecznienie i o dostatecznej wilgotności. Od połowy sierpnia rośliny wprowadzamy w stan spoczynku zaprzestając nawożenia i ograniczając podlewanie. Okres zasuszenia trwa od 4 do 6 tygodni. Po czym doniczkę z cebulą umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu /10 – 15 ºC/ na kilkanaście tygodni.
Sadząc cebule hipeastrum w drugiej połowie lutego możemy mieć jego piękne kwiaty na tegoroczną Wielkanoc ponieważ okres od posadzenia do kwitnienia wynosi 6 do 8 tygodni.